Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten
- Status
- abgeschlossen
- Projektbeginn
- 01.06.2010
- Projektende
- 31.05.2013
- Förderkennzeichen
- AiF 16541 N/2
Beschreibung
Es sollen beispielhaft die Grundlagen für die technische Umsetzung der Produktion von Peptidfraktionen mit nur wenigen Peptiden (<10) oder Einzelpeptiden aus enzymatisch hydrolysiertem Milchprotein erarbeitet werden. Unter Berücksichtigung des Wissenstands, unter anderem bezüglich der Aminosäurezusammensetzung der Milchproteine liegt der Fokus der Arbeiten auf: 1. der Beeinflussung der Zugänglichkeit der Schnittstellen durch Modifikation des Substrats, 2. der Erforschung des Potenzials der Endopeptidase Lys-C aus L. enzymogenes zur Spaltung von Milchproteinen im Vergleich zu Trypsin und Plasmin, 3. der Erforschung neuer Fraktioniertechniken, die Potenzial für die technische Gewinnung von Peptidfraktionen bieten.
Beteiligte Personen
- Priv. Doz. Dr. rer. nat. Timo Stressler
- Prof. Dr. rer. nat. Lutz Fischer
- Prof. Dr.-Ing. habil. Jörg Hinrichs
- Prof. Dr. U. Kulozik, Dr. S. Cheison, Dipl.-Ing. E. Leeb
Beteiligte Einrichtungen
- Fg. Biotechnologie und Enzymwissenschaft
- Fg. Milchwissenschaft und -technologie
- Institut für Lebensmittelwissenschaft und Biotechnologie
- TU München, Zentralinstitut für Ernährungs- und Lebensmittelforschung (ZIEL)
Förderer
Publikationen im Rahmen des Projekts
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Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten: Projektaufbau und Arbeitsbereiche
2010: Holder, A.; Post. A.; Hinrichs, J.
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Separation of functional peptides from micellar casein hydrolysate by means of electro membrane filtration
2012: Holder, A.; Scholz, S.; Post, A.; Hinrichs, J.
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Separation of functional peptides from micellar casein hydrolysate by means of electro membrane filtration
2012: Holder, A., Scholz, S.; Post, A.; Hinrichs, J.
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Application of electro membrane cross-flow filtration for peptide fractionation
2012: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Anreicherung funktioneller Peptide aus Caseinhydrolysaten mittels Elektromembranfiltration (EMF)
2012: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Demographische Entwicklung und technologische Potenziale für altersadaptierte Milchprodukte
2012: Hinrichs, J.
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Effect of temperature and pH on the solubility of caseins: I. Structural characteristics of micellar casein and caseinate
2012: Post, A.; Weiss, J.; Hinrichs, J.
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Effect of temperature and pH on the solubility of caseins: Environmental influences on the dissociation of aS- and ß-casein
2012: Post, A.; Arnold, B.; Weiss, J.; Hinrichs, J.
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Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten
2013: Holder, A.; Leeb, E.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Kulozik, U.
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The role of an electrical field for the fractionation of milk peptides
2013: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Dairy based Functional Peptides: A comparison of innovative Fractionation Techniques
2013: Holder, A.; Leeb, E.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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Application of electro membrane cross-flow filtration for peptide fractionation
2012: Holder, A.; Hinrichs, J.
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A comparison of micellar casein and ß-casein as sources of basic peptides through tryptic hydrolysis and their enrichment using two-stage ultrafiltration
2012: Post, A.; Sampels, H.; Holder, A.; Hinrichs, J.
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Fractionation of bovine casein and enrichment of functional casein peptides
2012: Post, A.
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Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten: Gewinnung des Modellsubstrats ß-Casein
2010: Post, A.; Holder, A.; Hinrichs, J.
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Selektive Fraktionierung von Caseinhydrolysaten mittels Ultrafiltration
2011: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Separation of Functional Peptides from Micellar Casein Hydrolysate by Means of Ultrafiltration
2011: Holder, A.; Birke, A.; Hinrichs, J.
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Large-scale isolation of food-grade ß-casein
2011: Post, A.; Hinrichs, J.
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Functional Peptides from Micellar Casein and ß-Casein Hydrolysates by Means of Ultrafiltration
2011: Holder, A.; Birke, A.; Hinrichs, J.
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Funktionalität eingesetzter Caseine, Hydrolysate und gewonnener Peptidfraktionen
2012: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Selektive Fraktionierung von Caseinhydrolysaten mittels Elektromembranfiltration
2012: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Electro Membrane Cross-Flow Filtration: Processing for Peptide Separation
2012: Holder, A.; Weik, J.; Hinrichs, J.
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Selective Isolation of Functional Peptides by Electro Membrane Cross-Flow Filtration
2012: Holder, A.; Weik, J.; Hinrichs, J.
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Application of electro membrane cross-flow filtration for peptide fractionation
2012: Holder, A.; Scholz, S.; Weiss, J.; Hinrichs, J.
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A study of fouling during long-term fractionation of functional peptides by means of cross-flow ultrafiltration and cross-flow electro membrane filtration
2013: Holder, A.; Weik, J.; Hinrichs, J.
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Innovative Fractionation Techniques for Dairy based Functional Peptides
2013: Holder, A.; Leeb, E.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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Innovative Fractionation Techniques for Dairy based Functional Peptides
2013: Holder, A.; Leeb, E.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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Cross-Flow Electro Membrane Filtration for the Fractionation of Dairy-Based Functional Peptides
2014: Holder, A.
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Fractionation of dairy based functional peptides using ion-exchange membrane adsorption chromatography and cross-flow electro membrane filtration
2014: Leeb, E.; Holder, A.; Letzel, T.; Chelulei Cheison, S.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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Electrochemical inactivation of bacteriophages: Generation of "electro-activated" solutions by means of cross-flow electro membrane filtration
2014: Samtlebe, M.; Holder, A.; Merath, C.; Hinrichs, J.; Atamer, Z.
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Milk derived peptides with bio-functionality: from research to functional application
2014: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Selective fractionation of peptides from milk hydrolysates via MAC and CFEMF
2014: Holder, A.; Leeb, E.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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ß-casein separation from micellar casein
2014: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Functional Properties of Bioactive Peptides Derived from Milk Proteins
2014: Holder, A.; Weik, J.; Hinrichs, J.
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Erzeugen von elektrolysiertem Wasser mit desinfizierender Wirkung in einer Cross-Flow Elektromembranfiltrationsanlage
2014: Merath, C.; Holder, A.; Samtlebe, M.; Hinrichs, J.
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Technofunktionelle Peptide als Emulgatoren in der Lebensmittelindustrie
2014: Grossmann, L.; Holder, A.; Hinrichs, J.
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Casein as a novel source of bioactive dairy ingredients
2014: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Impact of diffusion, transmembrane pressure and the electrical field on peptide fractionation using cross-flow electro membrane filtration
2014: Holder, A.; Merath, C.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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Electrochemical modification of dairy-based functional peptides by means of cross-flow electro membrane filtration
2014: Holder, A.; Großmann, L.; Weiss, J.; Hinrichs, J.
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Quantification of bio- and techno-functional peptides in tryptic bovine micellar casein and ß-casein hydrolysates
2014: Holder, A.; Thienel, K.; Klaiber, I.; Pfannstiel, J.; Weiss, J.; Hinrichs, J.
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Cross-Flow Electro Membrane Filtration: An Innovative Fractionation Technique for Dairy based Functional Peptides
2013: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Elektromembranfiltration - Trennung von Caseinhydrolysaten in funktionelle Peptidfraktionen
2013: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Elektromembranfiltration - Theorie und Anwendung in der Milchindustrie
2013: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten mittels Cross-Flow Elektromembran-Filtration
2013: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Selective isolation of angiotensin-I-converting enzyme-inhibitory peptides from micellar casein and b-casein hydrolysates via ultrafiltration
2013: Holder, A.; Birke, A.;Eisele, T.;Klaiber, I.;Fischer, L.; Hinrichs, J.
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Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten
2013: Holder, A.; Hinrichs, J.
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Bioactive Peptides: Separation by Cross-Flow Electro Membrane Filtration
2013: Holder, A.; Thienel, K.; Hinrichs, J.
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Cross-Flow Electro Membrane Filtration: Theory and Application in the Dairy Industry
2013: Holder, A.; Scholz, S.; Kulozik, U.; Hinrichs, J.
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The role of an electrical field for the fractionation of milk peptides
2013: Holder, A.; Weik, J.; Hinrichs, J.
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alpha_s-Casein-PE6400 mixtures: a fluorescence study
2013: Kessler, A.; Menéndez-Aguirre, O.; Hinrichs, J.; Stubenrauch, C.; Weiss, J.
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Elektromembranfiltration: Scale-up und Anwendungsperspektiven für funktionelle Peptide
2016: Hinrichs, J.; Sonne, A.